Αμόκ-Νοσταλγική χαρά

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Αφήγηση σχετικά με τις επικρατούσες νεολαιϊστικές απόψεις

Είχα συνηθίσει από μικρός σε τέτοια ζωή. Οι γονείς μου, αδιάφοροι όπως ήταν, δεν μου έδωσαν ποτέ το έναυσμα να ασχοληθώ με τα γράμματα. Θυμάμαι ότι, όταν ήμουν μαθητής αυτό που με ένοιαζε περισσότερο ήταν το πως θα αποκτούσα κοινωνική αναγνώριση, όπως έβλεπα ότι έκαναν και οι ήρωες στην τηλεόραση. Αληθινούς φίλους δεν είχα. Μονάχα κάτι παιδιά που βγαίναμε έξω μαζί, όχι γιατί ταιριάζαμε, αλλά γιατί αυτό μας βοηθούσε να γινόμαστε αποδεχτοί στο υπόλοιπο περιβάλλον. Οι συζητήσεις μας ανακυκλώνονταν γύρω από τα ίδια θέματα: οπαδιλίκι, γκόμενες και τηλεόραση. Σύχναζα σε μαγαζιά που σύχναζε η υπόλοιπη νεολαία και ανταποκρινόμουν ικανοποιητικά στις επιταγές της μόδας για να προκαλώ εντύπωση. Εκείνα τα χρόνια ήταν που ξεκίνησα και το κάπνισμα. Ναι, μου άρεσε πάρα πολύ η εικόνα αυτού του μάγκα με το τσιγαράκι!
Στο σχολείο τα πήγαινα μέτρια. Ωστόσο, κατάφερα, με λίγη βοήθεια, να περάσω σε μια σχολή. Δεν είχα στόχο να σπουδάσω, απλώς ήθελα να αλλάξω παραστάσεις. Τη μέρα που πήγα να γραφτώ για τα μαθήματα με πλησίασε ένας παράξενος τύπος. Μου υποσχέθηκε πως θα μου προσέφερε όλα όσα χρειαζόμουν (χλιδάτα πάρτυ, γυναίκες, έτοιμες εργασίες...) με αντάλλαγμα να ακολουθήσω την κομματική του παράταξη. Δεν είχα ιδέα από αυτά, αλλά εντυπωσιάστηκα και δέχθηκα την πρότασή του αμέσως, σκεπτόμενος πως δεν είχα τίποτε να χάσω. Έτσι, όταν έφτασε ο καιρός να ψηφίσω, έκανα αυτό που μου είπαν.
Μετά από λίγα χρόνια εγκατέλειψα το πανεπιστήμιο, άλλωστε ποτέ δεν το είχα συμπαθήσει. Πήγα να εγκατασταθώ σε μια μεγάλη πόλη γιατί άκουσα πως εκεί μπορεί να βγάλει κανείς εύκολα χρήματα. Όμως απογοητεύτηκα. Πέρασε ένας χρόνος και δεν βρήκα κάτι που να μου αρέσει. Σε μια συζήτηση άκουσα κάποιον να λέει πως για την ανεργία φταίνε οι ξένοι. Ήμουν αγανακτισμένος και τον πίστεψα. Έτσι, λοιπόν, άρχισα να τους βλέπω με αντιπάθεια. Πλέον ήξερα ποιοι ήταν η αιτία των προβλημάτων μου..
Σήμερα στα 35 μου χρόνια είμαι ακόμα άνεργος. Δεν έχω οικογένεια, ούτε φίλους, γιατί ποτέ μου δεν είχα αξίες. Οι σχέσεις που δημιούργησα ήταν επιφανειακές, στα πλαίσια της ηδονής και του συμφέροντος. Όμως δε νιώθω μόνος. Ξέρω πολύ καλά πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμα νέοι που κάνουν ζωή όμοια με τη δική μου. Και φοβάμαι γι' αυτό! Εδώ και μερικά χρόνια οι απόψεις μου έχουν αλλάξει ριζικά. Συνειδητοποιώ πως οι ανάγκες του ανθρώπου δεν είναι μόνο υλικές και σωματικές, αλλά πολύ περισσότερο πνευματικές. Δίχως την κριτική σκέψη κατάντησα αντικείμενο εκμετάλλευσης και παρασύρθηκα με μεγάλη ευκολία σε ανούσιες πράξεις, με αποτέλεσμα να ζω μία ψεύτικη ζωή. Κατάλαβα πως εχθρός μου δεν ήταν οι μετανάστες, ούτε οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας. Ο πραγματικός εχθρός είναι το οργανωμένο έγκλημα των εξουσιαστών. Αυτοί, με την προβολή καταναλωτικών-ηδονοθηρικών προτύπων και με προπαγανδιστικές ενέργειες, είναι που θέλουν να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από τα κοινωνικά προβλήματα και να τους μετατρέψουν σε παθητικούς δέκτες των μυνημάτων τους. Και δυστυχώς το έχουν καταφέρει…

12 σχόλια:

  1. Σαν συλλογική πρόσπαθεια η κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του περιοδικού σας είναι εξαιρετική, και πρωτότυπη για την πόλη μας. Παρόλο αυτά, αν συνεχίσουν να υπάρχουν κείμενα όπως τα ανωτέρω, η προσπάθεια σας θα καταλήξει σε αποτυχία.Ο καθένας μπορεί με μικρή προσπάθεια να δει τα σκατά που υπάρχουν γύρω μας. Το ζήτημα είναι ποιος θα μπορέσει να εμπνεύσει για να αλλάξει το σκηνικό αυτό.Καλή συνέχεια στην επόμενη σας προσπάθεια.
    Υγ:Πόσοι είναι αυτοί, που θέλουν μόνο γκόμενες και τίποτε άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν συλλογική προσπάθεια η έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού σας είναι εξαιρετική, και σίγουρα
    πρωτότυπη για μια μικρή πόλη,όπως η Καρδίτσα. Παρόλο αυτά, ένα κείμενο σαν το παραπάνω δεν χαρακτηρίζει
    σε καμιά περίπτωση τον μέσο δεκαεφτάχρονο, και ακολούθως δεν ακολουθεί το γενικότερο κίνημα, που εκπροσοπείτε.
    Και αυτό γιατί, όλοι μας μπορούμε να δούμε τα σκατά γύρω μας,το ζήτημα είναι ποιος θα προτείνει ουσιαστικές
    λύσεις.
    Καλή επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπρος σε έναν κόσμο απολαύσεων, το μόνο που 'χουμε να χάσουμε είναι η πλήξη..
    Raoul Vanegeim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή επιτυχία και απο εμάς
    http://karditsalive.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε πολύ παιδιά....μάλλον είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την ρότα του καραβιού της ανθρωπότητας που οδεύει στην αυτοκαταστροφή.....Η στήριξη ολών όσων συμμερίζεστε τις απόψεις μας στο ελάχιστο είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε...όλοι μάζι ενώμενοι σε 1 γροθιά.Ας είναι η έκφραση της συλλογικότητας μας η πιο δυνατή κλώτσια στις αστικές και τις εξουσιαστικές κουφάλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mprabo pedia poli kali doulia sinexiste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο "μαθητικό" είναι το "Μαθητικό Αντιεξουσιαστικό Κίνημα" όταν γράφονται κείμενα από "μαθητές" που έπαψαν νάναι μαθητές εδώ και μια 20ετία; Δεν θάταν καλύτερα να γράφουν μόνο μαθητές; Γιατί αλλιώς, με 35χρονους και 40χρονους, το κίνημα δεν είναι ¨μαθητικό". Και ούτε είναι και "αντιεξουσιαστικό". Γιατί και αυτοί που στο όνομα της "μη οργάνωσης" και της "μη ιεραρχίας" πλασσάρονται ως "ηγέτες" ή "καθοδηγητές" (ελέω θεού; εκλεγμένοι; από ποιόν;) μια μορφή "εξουσίας" είναι. Καμουφλαρισμένη και μουλωχτή. Γιαυτό και είναι το χειρότερο καπέλωμα... Παρόλα αυτά, λέω οτι η προσπάθειά σας αξίζει να συνεχιστεί. Αξίζει να υπάρχουν συλλογικότητες, προσπάθειες οργάνωσης των μαθητών (και όχι μόνο...) για να αντισταθούμε σε όσα γίνονται για μας χωρίς εμάς, για να ανατρέψουμε το σύστημα που μας καταπιέζει, που ισοπεδώνει τα όνειρά μας, που συνθλίβει το παρόν και το μέλλον μας.
    Καλή συνέχεια παιδιά.
    Ένας 45χρονος "μαθητής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΦΙΛΕ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ???17ΧΡΟΝΟΣ ΤΟ ΦΡΑΨΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ, ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ^Y.Γ δεν χρειάζεται να γράφεις κεφαλαία φίλε μου.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Synexiste to ergo sas , san mia grothia kata tou dieftharmenoy systhmatos ths genias mas! allhlegiei apo 3o wreokastou! edw blepoume ksekathara auton ton meso 17 xrono. Ta kalytera erxonte!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ώπα τώρα είδα ότι το έχετε ανεβάσει sorry... καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή